Ole viileä ja katu-uskottava – Bändipaidan käyttämisen kahdeksan sääntöä

Jaa Facebookissa

Bändien fanitukseen ja katu-uskottavuuden ylläpitämisen on tarkkoja sääntöjä. Nuorten, yli-innokkaiden fanien nolot mokat menevät naiiviuden piikkiin, mutta kun musiikin diggailu aletaan ottaa vakavasti, säännöt astuvat peliin!

Listasimme bändipaidan käyttämisen kahdeksan ensimmäistä sääntöä. Noudata näitä, niin vältät pahimmat sudenkuopat ja vaivaannuttavat tilanteet. Näiden kahdeksan säännön jälkeisiä etikettejä ei enää voi julkisesti paljastaakaan – ne pitää tietää.

1. Osta virallinen tai tee itse
Osta vain virallisia bändipaitoja. Älä missään nimessä osta piraattiversioita tai muiden brändien tribuuttipaitoja. Mikäli fanittamallasi bändillä ei ole paitoja myynnissä, omatekemä paita osoittaa omistautumisesi tason ja on erittäin cool.

ILMOITUS (SISÄLTÖ JATKUU ALLA)

2. Osta bändiltä
Bändipaidalla ilmoitat myös tukevasi bändiä. Osta paita siis suoraan bändiltä – joko keikalta tai yhtyeen verkkokaupasta. Tällöin bändille jää isoin kate vaatteesta. Lisensoituja paitoja myyvät ketjukaupat käärivät suurimman osan voitosta omaan taskuunsa – ja niiden kauppaamat kuluneen näköiseksi tehdyt Rolling Stones -logopaidat ovat viimeinen asia, joiden kanssa haluat näyttäytyä.

3. Tunne bändi
Ramones ei ole vain viileä merkki, jota näkyy itseäsi vanhempien, katu-uskottavien tyyppien yllä. Ramones oli 1974 perustettu punkbändi, jonka viimeinen alkuperäisjäsen kuoli 11. heinäkuuta 2014. Ramonesin tunnetuimpia biisejä ovat muun muassa Blitzkrieg Bop ja Rockaway Beach, mutta olisi parempi että et nimeä suosikkibiisiksesi suurinta hittiä. Toisin sanoen: tunne bändi, jonka paitaa pidät päällä.

4. Keikkaetiketti
Älä pue sen bändin paitaa, jonka keikalle olet illalla menossa. Osoitat jo tukesi ilmestymällä keikalle, älä osoita lammasmaisuutta äläkä alleviivaa fanitustasi enempää. Jollain nokkelalla assosiaatiolla esiintyvään bändiin liitettävissä olevan yhtyeen paita käy.

5. Keikkaetiketin poikkeussääntö
Esiintyvän bändin paidan voi laittaa päälle, mikäli se on kiertuepaita vuosien takaa. Näin voit osoittaa löytäneesi bändin jo ajat sitten ja olleesi bändin tukijoiden joukossa kauemmin kuin muut.

6. Keikkaetiketin poikkeussääntö #2
Esiintyvän bändin paidan voi laittaa myös festivaalille, jossa soittaa kymmeniä artisteja. Tällöin ei ole itsestään selvää, minkä takia paikalla olet.

7. Yhden vuorokauden sääntö
Ostit keikalta paidan? Hieno homma, mutta älä missään nimessä pue sitä päälle vielä keikalla. Äläkä vielä seuraavana päivänä. Erotut yli-innokkaista faneista kun jätät pienen hajuraon keikan ja paidan pitämisen väliin.

8. Älä pidä oman bändisi paitaa
Älä pidä oman bändisi paitaa päällä. Ei siviilissä, ei keikoilla, eikä varsinkaan bändisi keikoilla. Mikään ei ole nolompaa. Poikkeussääntöä voidaan harkita vain jos soitat Iron Maidenissa – heitä tämä sääntö ei koske.

Leave a Reply