5 syytä miksi basistit ovat coolimpia kuin kitaristit

Jaa Facebookissa
Kuva: sxc.hu

Basisteista kerrotaan usein vitsejä ja musiikkiin perehtymättömien silmissä nelikielisen näppäilijä ei saa ansaitsemaansa arvostusta. Nämä asiat eivät muuta sitä seikkaa, että basistit ovat coolimpia kuin kitaristit. Alla on listattuna Red Dog Musicin innoittamana viisi syytä miksi näin on.

1. Basistit ovat harvassa
Kaikki haluavat olla kitaristeja, rumpaleitakin löytyy jokaisesta autotallista, mutta yritäpä löytää porukallesi nelikielisen taitaja. Epätoivoiset kitaristit liimailevat ”Etsitään basistia” -lappuja musiikkiliikkeisiin ja spämmäävät foorumeita samasta aiheesta. Harvinaisuus ei vielä suoranaisesti vaikuta cooliuteen, mutta siitä pääsemme kohtaan kaksi.

2. Basistien nöyrä itseluottamus
Hyvä basisti huokuu nöyrää itseluottamusta ja tervettä itsetuntoa. Kitaristi tekee lavalla kaikkensa, naamanvääntelystä painovoiman uhmaamiseen, ollakseen huomion keskipisteenä. Entä basisti? Hän hoitaa nelikielisellään tonttinsa tyynesti parrasvalojen sivussa lujalla itsevarmuudella ja saa koko paketin groovaamaan, josta päästään kohtaan kolme.

ILMOITUS (SISÄLTÖ JATKUU ALLA)

3. Basisti saa kitaristin näyttämään hyvältä
Kun basisti ja rumpali saavat groovaavan rytmin lukkiutumaan otteeseensa, muu bändi pääsee tanssimaan ruusuilla. Tiukka rytmiryhmä saa muun porukan näyttämään paremmalta kuin onkaan ja kitaristin pikkuvirheetkin jäävät huomaamatta.

4. Basisti on lantion notkistaja
Kolmoskohdan tärkeys korostuu tässä. Mieti bändiä jossa on vaikkapa laulaja, kitaristi, rumpali, basisti ja kosketinsoittaja. Poista yhtälöstä laulaja tai kitaristi tai kosketinsoittaja, et huomaa käyttäytymisessäsi juurikaan eroa. Ota bassoraita pois – kas kummaa, enää ei teekään mieli liikehtiä musiikin tahdissa ja eivätkä lenkkarien kärjetkään enää taputa vaistomaisesti mukana. Basisti voitelee kankeat nivelet ja saa jurottajankin huojumaan.

5. Basisti on cool, koska basisti on cool
Kun yllä olevat kohdat ovat hallussa, vain taivas on basistin rajana. Oli basisti sitten mustiin pukeutunut viileyden ruumiillistuma Geezer Butlerin lailla tai räikeä show’n varastaja Bootsy Collinsin tapaan, häntä ilman tästä keikasta ei tulisi mitään. Sen tietää kitaristi, sen tietää äänimies, sen tietää yleisö, sen tietää basisti itsekin.

Leave a Reply