9 stereotyyppistä klassisen musiikin konserttikävijää

Jaa Facebookissa
jpsdg / sxc.hu
Kuva: jpsdg / sxc.hu

Jos käyt klassisen musiikin konserteissa, olet varmasti törmännyt alle listaamiimme ihmisryhmiin. Lähes joka konsertista on mahdollista bongata nämä henkilöt. Mikäli klassisen musiikin konsertit eivät ole tuttuja, voit heittää ennakkoluulosi elitistisestä yleisöstä romukoppaan alla olevan lista myötä.

1. Vanha pariskunta
Klassisen musiikin tilaa ei tohtisi edes pohtia ilman näitä ikäihmisiä. Salissa avautuva valkoisten hiusten meri osoittaa tämän olevan demografisesti suurin ryhmä. Kausikortti on hallussa, mutta heitä ei nähdä konserteissa, joissa kuullaan Stravinskya tuoreempaa musiikkia. Pukeutuvat juhlallisesti sekä parfyymin- ja yskänpastillinkatkuisesti.

2. Yskijä
Lempinimeltään Rimski-KorsaKÖH! Yskänlääkkeestä tai vesihuikasta ei ole mitään apua tämän äänekkään konserttivieraan rööreille. Kyseessä voi olla myös allergiakohtaus, joka johtuu hiljaisesta hetkestä sävellyksessä. Tämä tila on myös äärimmäisen tarttuva.

ILMOITUS (SISÄLTÖ JATKUU ALLA)

3. Keski-ikäinen humoristi
Yrittää tehdä vaikutuksen viemällä treffikumppanin kuuntelemaan klassista musiikkia. Ei tunne lainkaan musiikkia ja ylpeilee tietämättömyydellään mukahauskojen läppien avulla. Saapuu paikalle myöhässä, pitää kännykkänsä äänet päällä ja tilailee väliajalla ylihintaisia juomia ja luultavasti myös taksin.

4. Kriitikko
Tuntee klassisen musiikin kuin omat taskunsa ja rakastaa sitä. Ei kuitenkaan kykene nauttimaan konsertista, koska joutuu miettimään jatkuvasti nokkelin sanankääntein tai vertauskuvin esitettyjä näpäytyksiä tai kehuja.

5. Orkesterinörtti
T-paitaan ja farkkuihin sonnustautunut nuori muusikonalku, jolla on vielä pitkä matka Sibelius-Akatemiaan. Viittaa teoksiin slangitermein, on opetellut ulkoa knoppitietoa ja naureskelee keskivertokonserttikävijän tyhmyydelle.

6. Lapsi
Äidin paikalle raahaama. Erikoiset instrumentit ja himmenevä valaistus jaksavat vangita huomion ensimmäiseksi viideksi minuutiksi. Sen jälkeen karkkipussin rapistelu ja edessä olevan selkänojan potkiminen ovat kiinnostavampaa tekemistä.

7. Leipääntynyt muusikko
Ei suoranaisesti konserttikävijä, mutta lavalla läsnä kuitenkin. Isoista orkestereista löytyy takuuvarmasti se tyyppi, joka ”tekee vain työtään”. Vaikka työ on millä tahansa mittarilla mitattuna melko coolia, hän on masentunut, kyyninen ja vihaa harjoittelua. On soittanut niin kauan ettei kykene nauttimaan musiikista siviilissäkään, eikä todellakaan tahtoisi olla nyt lavalla pingviiniksi pukeutuneena.

8. Ilmakapellimestari
Onhan se mukavaa, että musiikkiin eläydytään, mutta ilmakapellimestarin villisti heiluvat kädet tappavat konserttinautinnon vierustovereilta.

9. Stereotypioiden rikkoja
Joku on onnistunut suostuttelemaan konserttiin henkilön, joka pitää klassista rikkaiden ja eliitin musiikkina, joka luulee vain intellektuellien kykenevän nauttimaan siitä ja jonka mielestä kaikki klassinen kuulostaa samalta tai toimii enintään hyvänä taustamusiikkina. Nyt omat ennakkoluulot rikkoutuvat ja sitä pitää tietysti kommentoida typerin huomautuksin.

Leave a Reply