Ammattivalokuvaajan vinkit keikkojen kuvaamiseen

Jaa Facebookissa

Ilmoitus. Keikkojen kuvaaminen on oma taiteenlajinsa, jonka sudenkuopat muodostuvat vauhdikkaiden tilanteiden, haastavan valaistuksen ja ympäröivän ihmismassan yhteisvaikutuksesta. Muiden muassa Infernoon ja Rumbaan kuvaava Markus Paajala jakaa viisi vinkkiä hyviä livekuvia haikaileville.

Keikalle kuvaamaan
Keikkakuvaamisen ensimmäinen ongelma muodostuu jo ennen keikkaa. Järjestelmäkameran kanssa ei pääse useimmille keikkapaikoille eikä tapahtumiin ilman erillistä kuvauslupaa. Kysy rohkeasti, varsinkin pienemmiltä bändeiltä, haluavatko he kuvia keikalta käyttöönsä kotisivuilleen ja Facebookiin. Näin saattaa järjestyä kuvauslupa.

Tyylin etsiminen
Katso minkälaisia kuvia arvostetut ammattikuvaajat keikoilta ottavat. Ota häikäilemättömästi vaikutteita mielestäsi hyvistä kuvista. Oma tyyli muotoutuu kuvauskokemuksen karttuessa.

ILMOITUS (SISÄLTÖ JATKUU ALLA)

Olosuhteet huomioon
Keikat ovat monesti hämärissä olosuhteissa, joten valovoimaisesta objektiivista on hyötyä (f/1.4-2.8). Laajakulmasta (noin 12-30 mm) on etua yleiskuvia varten ja omistamalla teleobjektiivin (85-200 mm) voi poimia tiukempia rajauksia.

Tunne työkalusi
Kuvaa paljon myös muuallakin kuin keikoilla. Kameran säätöjen on hyvä tulla tutuksi, jolloin pystyy keskittymään itse kuvaamiseen, eikä varsinaisessa kuvaustilanteessa tarvitse taistella kameran asetusten kanssa.

Kultainen leikkaus
Kultainen leikkaus on kuvataiteen ja arkkitehtuurin perussääntö. Kultainen leikkaus pohjaa luontoon: se on nähtävissä kasveissa, eläimissä sekä ihmiskehon- ja kasvojen mittasuhteissa. Kyseessä ei ole salatiede, vaan kaiken kuvallisen ilmaisun yksinkertainen perusasia. Tähän löytyy laskennallinen kaavakin, mutta käytännössä tärkeät asiat kuvassa sommitellaan noin 1/3 päähän kuvan reunoista. Nämä ovat tutkitusti kuva-alan esteettisesti miellyttävimmät pisteet. Erilaisia rajauksia kannattaa kuitenkin testata rohkeasti.

Lue lisää järjestelmäkameroista osoitteessa www.nikon.fi

Leave a Reply